Historikk

Forlandets historie

To identiske hvalbåter ble høsten 1920 kontrahert av Compania Argentina de Pesca i Buenos Aires hos det nå nesten fullstendig glemte verft Bokerøens Skibsbyggeri i Svelvik. Byggingen ble påbegynt i desember samme år. Stabelavløpningen fant sted i slutten av august og i midten av september 1921. Den første ble døpt «Albatros» og den andre «Foca».

Etter sjøsettingen ble begge båtene slept til Bergens mek. Verksted for installasjon av maskin – og kjeleanlegg. Begge båtene ble utstyrt med en trippel ekspansjon dampmaskin på 650 IHK og en kullfyrt røykrørskjele. Etter installasjon av maskin- og kjeleanlegg ble båtene slept til Svelvik for fullføring og utrustning. Begge båtene ble overlevert i november 1921 til en pris av ca. kr. 750.000 pr. stk.

Samme dag som «Foca» gikk avleveringstur, lukket Bokerøens Skibsbygger sine porter for aldri mer å åpnes igjen. Mangel på kontrakter var årsaken til nedleggelsen. Begge båter gikk inn i gjenværende del av hvalfangstsesongen 1921/22 på Syd Georgia. «Albatros» første fører og skytter var Aksel Andersen, Sandefjord. «Foca»s første fører og skytter var Severin Hansen, Sandefjord. I 1927 ble begge båtene ombygget til oljefyring. I påfølgende sesong fanget de for flytende kokeri «Ernesto Thornquist» utenfor kysten av Patagonia. «Albatros» eksisterer fortsatt under samme navn og ligger i dag halvt nedsunket ved kai i Grytviken på Syd-Georgia.


«Foca» ble i 1929 solgt til Hvalfangerselskapet Atlas, Larvik, senere Sandefjord, hvor selskapet ble sammensluttet med A/S Odd. Omdøpt til «Femern» av den nye eier. Atlas hadde kokeriskipet «Solglimt» og fire nye hvalbåter; «Enern» til «Firern». «Femern», ex «Foca», fanget for «Solglimt» i sesongene 1929/30 og 1930/31 som bøyebåt. Returnerte fra fangst våren 1931 til Sandefjord.


«Femern» ble i 1931 overtatt av A/S Framnæs mek. Værksted, Sandefjord, og senere igjen solgt til det nystartede A/S Ishavet (Leif Bryde), Sandefjord som skulle drive hvalfangst i Nordishavet. Båten fikk navnet «Forlandet», trolig etter Prins Karls Forland på Svalbard. Hverken dagbøker eller hvalfangssatistikk gir noen holdepunkter for at båten deltok i hvalfangst i Nordishavet. En kort tid tilhørete båten A/S Fangstskibene (A/S Thor Dahl), Sandefjord, inntil A/S Framnæs mek. Værksted kjøpte den tilbake i 1934. Ombygd til slepebåt ved A/S Framnæs mek. Værksted i 1935, og i bruk ved verkstedet fra det året som slepebåt, isbryter og hjelpefartøy fram til 1983. Båten ble da solgt av FMV til private med bevaring som formål.


På vårparten 2016 havnet «Forlandet i Sandefjord igjen. Stiftelsen Sandefjord kystkultursenter kjøpte båten og den er i dag plassert like ved der den hadde sin faste kaiplass i gamle dager!